Leren luisteren zoals leerlingen doen

In een profetische verwijzing naar de Here Jezus in Jesaja 50:4 wordt van Hem gezegd dat God elke morgen tot Hem sprak, omdat Zijn oren geoefend waren om de stem van Zijn Vader te horen. Het gevolg was, zo als dit zelfde vers aantoont, dat Jezus een woord ter juister tijd had voor een ieder die tot Hem kwam, exact dat wat men voor dat moment nodig had. In Zijn spreken vond men waarlijk de woorden van de Vader. Als deze gewoonte van het dagelijks luisteren naar Gods stem nodig was voor Jezus Zelf, hoeveel te meer is het dan voor ons nodig? We zullen nooit effectief in de nood van anderen kunnen voorzien als we hierin falen. Het is alleen daar waar we leren te “horen zoals een leerling doet” dat we ook “als een leerling leren spreken”. Helaas is het zo dat velen, naar de tijd gerekend, anderen reeds zouden moeten kunnen onderwijzen, maar zelf nog geestelijke baby’s zijn, omdat ze dit leren luisteren naar Gods stem, hebben genegeerd of nagelaten.
Luisteren naar de Here is niet alleen maar de Bijbel lezen. Er zijn mensen die hun Bijbel lezen uit een gewoonte. Luisteren naar de Here betekent meer dan alleen maar lezen. Het betekent dat we het Woord mediteren totdat we Zijn gedachten voor ons er door ontvangen. Alleen zo kan ons denken worden VERNIEUWD en steeds meer één worden met het denken van Christus. Maar velen die hun Bijbels lezen hebben nog nooit geleerd om op deze wijze te mediteren.
Er zijn tenminste 3 geestelijke lessen te leren van Maria, zittende aan Jezus voeten (zie Luk. 10:39).

  1. Zitten – in tegenstelling tot wandelen, hardlopen of zelfs staan – is voornamelijk een beeld van RUST. Dit leert ons dat onze harten in rust, en onze gedachten in vrede moeten zijn, om God tot ons te kunnen horen spreken. Onbeleden zonden zal die rust in ons hart uitsluiten, terwijl te druk zijn met de zorgen en rijkdommen van deze wereld de vrede in ons denken in de weg gaat staan. Als ons geweten niet in rust is en onze gedachten vervuld worden met zorg en vrees, hoe kunnen we dan Gods “stille, zachte stem” verstaan? Psalm 46:11 (in de Engelse vertaling,  vers 10, staat: “Be still…”) leert ons dat we eerst zelf STIL moeten WORDEN VOOR GOD om God te kennen.
  2. Het zitten aan iemands voeten is ook een beeld van NEDERIGHEID. Maria zat niet op een stoel en zo zat ze dus niet op dezelfde hoogte als Jezus, maar op een lager niveau. God spreekt nimmer tot een trots persoon, dan alléén in oordeel. Maar Hij staat klaar om te spreken en Zijn genade aan te bieden aan de nederige(n), die als een kind vóór Hem zijn (zie Matth. 11:25).
  3. Ten derde, zo zitten aan de voeten van Jezus zoals Maria deed is een beeld van ONDERWERPING. Het is de houding van een leerling in de tegenwoordigheid van zijn/haar Meester. Onze onderwerping wordt zichtbaar in onze gehoorzaamheid aan Gods Woord. God heeft Zijn Woord niet gegeven om onze nieuwsgierigheid te verzadigen of om ons informatie te geven over bepaalde dingen. Zijn Woord is een uitdrukking van het verlangen van Zijn hart. Hij spreekt opdat wij zouden GEHOORZAMEN.

Jezus maakt in Johannes 7:17 duidelijk dat alléén als we de bereidheid hebben om de wil van God te GEHOORZAMEN dat we ook Gods wil gaan VERSTAAN.
Vele christenen lezen maanden of jarenlang hun Bijbel zonder te zoeken naar Gods spreken tot hen zelf in het Woord. En toch schijnen ze er tevreden mee. Ik vraag u eerlijk, verstaat u elke dag Gods stem? Zo niet, wat is de oorzaak daarvan? Hij spreekt tot hen die willen luisteren. Wat is het dan wat uw geestelijke oren schijnt te verstoppen? Ontbreekt die stilheid voor Zijn aangezicht in uw leven, of ontbreekt het u aan een geest van nederigheid of een gebrek aan gehoorzaamheid in dingen waarover Hij reeds sprak tot u? Of ontbreekt het u wellicht aan het verlangen er naar? Wat het ook is, moge God het geven dat het direct wordt weggenomen en dat VOOR ALTIJD. Bid het gebed van Samuël: Spreek Here, want uw knecht hoort”. Open dan uw Bijbel en zoek ernstig het aangezicht van de Here, en zo zult ook u Zijn stem horen.

Zac Poonen
(CIP – 28-4-2010)

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Gehoorzaamheid aan God en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s