Er IS balsem in Gilead

Is er geen balsem in Gilead?
Is er geen heelmeester aldaar?

(Jeremia 8:22a, SV)

Balsem te Gilead

Nodeloos bezorgd

Gilead stond bekend als en vruchtbaar gebied, rijk aan weiden en bossen met geurende en geneeskrachtige kruiden. De balsem van Gilead, een soort mirre, was beroemd tot ver over de grenzen van het oude Israël.
“Is er geen balsem in Gilead?” werd een spreekwoord in Israël, omdat die balsem een begrip was. Dat spreekwoord werd gebruikt als er behoefte was aan een medicijn – in de ruimste zin van het woord – en bedoelde aan te geven dat er immers geneesmiddelen voorhanden waren.
De mens laat zich doorgaans zó door zijn problemen in beslag nemen, dat er als het ware bewustzijnsvernauwing optreedt: als er in feite nog niets aan de hand is, meent hij vaak al dat alles verloren en de zaak hopeloos is. Doordat hij zich zo door zijn probleem laat meeslepen, ziet hij niet dat er eigenlijk genoeg oplossingen zijn. “Er is toch nog balsem in Gilead” (!), placht men in het oude Israël tot zo’n tobber te zeggen, om hem moed in te spreken.

Geloofstaal

De profeet Jeremia echter had reden tot klagen. Zijn volk was weggevoerd, zijn land verwoest, vanwege de ongerechtigheden die waren begaan.
“Om de breuk van de dochter van mijn volk ben ik gebroken”, verzuchtte hij (in Jeremia 8:21a).
Tòch neemt hij dat spreekwoord in zijn mond:
“Is er geen balsem in Gilead? Of is er geen geneesheer (SV: heelmeester) daar?” (Jer. 8:22a). [1]
In zijn geval zijn wij geneigd te antwoorden: “Neen, nu echt niet meer”. Ja, het lijkt ons van ongerechtvaardigd optimisme getuigen, dat hij dat spreekwoord – dat aan wil geven dat er altijd wel een oplossing is – gebruikt. Niets is echter minder waar, want Jeremia had geloof in God! En geloven in God is “zien”, zij het met gééstelijke ogen. Droefheid sluit geloof niet uit. Jeremia gebruikte bewust dat spreekwoord, wetende dat God het werk, dat Hij begonnen is, voleindigen zal. Doch eigenlijk heeft hij met dat woord, of hij dat nu beseft heeft of niet, gewezen op DE Heelmeester Jezus Christus, Die in de volheid van de tijd geopenbaard zou worden en Die “de Voleinder van het geloof” zou zijn:
“…terwijl wij het oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder [2] van het geloof. Hij heeft om de vreugde die Hem in het vooruitzicht was gesteld, het kruis verdragen en de schande veracht en zit nu aan de rechterhand van de troon van God.” (Hebreeën 12:2)

De Heelmeester van Gilead

Het spreekwoord “Is er geen balsem in Gilead?” is een wondervolle verwijzing naar Jezus Christus. Zoals dat spreekwoord wilde zeggen: “Wij hebben Gilead toch nog (!)”, zo kunnen wij elkander vertroosten met de woorden: “Wij hebben toch Jezus”! Jezus is altijd daar!
En zoals men toen wist dat het medicijn van Gilead wonderen kon doen, zo weten wij nu en verkondigen wij u dat Jezus Christus elke breuk kan genezen! Hij is een Heelmeester voor lichaam, ziel en geest. Niets is voor Hem onmogelijk. Gebroken levens kan Hij helen. Jezus Christus is de Balsem èn de Heelmeester van Gilead.
“Een goede naam is beter dan goede olie” (Prediker 7:1a)
Daar is echter geen betere naam dan de Naam van Jezus en Deze Naam is als wonderbare Zalf voor elke levenswonde.
Een wijze vader kan zijn zoon voorhouden wat wij lezen in Spreuken 4:20-22,
“Mijn zoon, sla acht op mijn woorden, neig je oor tot wat ik zeg. Laat ze niet wijken van je ogen, bewaar ze in het binnenste van je hart. Ze zijn immers leven voor wie ze vinden, en genezing (SV: een medicijn) voor heel hun vlees”, maar… enkel het Woord van God is het medicijn boven alle medicijnen! Gods Woord is het LEVEN voor wie het vindt. En, “Dat Woord is Jezus!”, zoals wij ook zingen.

Ver van Gilead door de zonde

Doch het is mogelijk dat u op een plaats leeft die ver van Gilead verwijderd is. Het is mogelijk dat er een grote afstand is tussen u en de Heelmeester van Gilead, Jezus Christus, en de Balsem van Zijn Naam en van Zijn Woord voor u onbereikbaar is.
Helaas moet voor veel mensen en ook voor veel kinderen Gods het spreekwoord als volgt luiden: “Is er dan geen balsem”?
Waarna geantwoord kan worden:
“Ja, (maar) in Gilead”!
Veler leven is uitzichtloos, omdat men DE Heelmeester van Gilead – Jezus – niet raadplegen en gehoorzamen wil.
Ook veel kinderen Gods leven – geestelijk gesproken – ver van Gilead:

  • “Maar uw ongerechtigheden maken scheiding tussen u en uw God, uw zonden doen Zijn aangezicht voor u verborgen zijn, zodat Hij u niet hoort.” (Jesaja 59:2)

Onze zonden zijn het die ons altijd ver verwijderen van onze Heelmeester en ons doen leven in een land ver van Gilead.
Daarom is “wijken van het kwade” zelfs al medicijn:

  • “Wees niet wijs in je eigen ogen: vrees de HEERE en keer je af (SV: wijk) van het kwade. Het zal een medicijn zijn voor je navel en verfrissing voor je beenderen.” (Spreuken 3:7-8)

Want breken met het kwaad in uw leven heft de afstand tussen u en Jezus op en brengt u dicht bij Hem!

.

H. Siliakus
Enigszins bewerkt door A. Klein

PDF (in smartphone-formaat)

*************************************************

[1] Alle Bijbelteksten zijn door mij vermeld in de Herziene Statenvertaling / HSV, tenzij anders vermeld. (noot AK)
[2] Zie eventueel onze GRATIS studie Jezus, onze Leidsman, Verlosser, Zaligmaker, Heiligmaker en Volmaker van E. van den Worm. (noot AK)

.

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Bijbelstudie, Geestelijke groei, Studie van H Siliakus, Woord en Geest en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Er IS balsem in Gilead

  1. M.T. zegt:

    Deze 2 dames zingen ‘There is a Balm in Gilead’ in de Carnegie Hall.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s