De HOOP vasthouden

Anker van de hoop

In Hebreeën 6 vers 18-20 is sprake van “de hoop die voor ons ligt, vasthouden”:
“Opdat wij door twee onveranderlijke dingen, waarin het onmogelijk is dat God zou liegen, een sterke troost zouden ontvangen, wij die bij Hem de toevlucht genomen hebben om de hoop die voor ons ligt, vast te houden. Deze hoop hebben wij als een anker voor de ziel, dat vast en onwrikbaar is en reikt tot in het binnenste heiligdom, achter het voorhangsel. Daar is de Voorloper voor ons binnengegaan, namelijk Jezus, Die naar de ordening van Melchizedek Hogepriester geworden is tot in eeuwigheid.”
Waarom is het nodig voor Gods kinderen om deze hoop op Christus en op de vervulling van Gods onberouwelijke beloften vast te houden? Het antwoord hierop luidt: omdat de menselijke ziel zo gemakkelijk heen en weer bewogen wordt. Begeerten, angsten, geruchten en influisteringen maken, dat het hart alsmaar in beweging is. Hoe nodig is het “anker der hoop” (volgens Hebreeën 6:19) om de ziel, als een schip, stil te laten neerliggen!
Dit wordt ons ook geleerd in Psalm 131 (zie vooral vers 3):

  1. “O HEERE! mijn hart is niet verheven, en mijn ogen zijn niet hoog; ook heb ik niet gewandeld in dingen mij te groot en te wonderlijk.
  2. Zo ik mijn ziel niet heb gezet en stil gehouden, gelijk een gespeend kind bij zijn moeder! Mijn ziel is als een gespeend kind in mij.
  3. Israël hoop op de HEERE van nu aan tot in der eeuwigheid.”

Door de zalige en krachtige hoop op God kan onze ziel als “een gespeend kind” zijn. De ziel van velen is veeleer als “een schreeuwend kind” – nooit tevreden, nooit heeft zij genoeg; het is omdat men de hoop niet vasthoudt!
De Bijbelse hoop is een blij-makend weten:

  • “Geliefden, nu zijn wij kinderen van God, en het is nog niet geopenbaard wat wij zullen zijn. Maar wij weten dat, als Hij geopenbaard zal worden, wij Hem gelijk zullen zijn; want wij zullen Hem zien zoals Hij is. En ieder die deze hoop op Hem heeft, reinigt zich, zoals Hij rein is.” (1 Johannes 3:2-3)

Dit weten verkrijgen wij door het geloof in Jezus. Lééf uit dit weten en uw ziel zal rustig zijn!

.

H. Siliakus
Uitgewerkt door A. Klein

PDF (in smartphone-formaat)

.

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Studie van H Siliakus, Woord en Geest en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s