De natuurlijke mens en de Heilige Geest (6)

Deel (1), (2), (3), (4), (5),

37_natuurlijke_mens_heilige-geest

VIII.
Is er onderscheid tussen de 3 “Personen” in de Godheid?

Een vraag stellen brengt met zich mee, dat die ook moet worden beantwoord. Wij willen nu, aan de hand van de Schrift, onderzoeken, “welk” onderscheid er bestaat tussen deze 3 “Personen” [1]. Zoals de Heilige Geest God is, zo is ook de Zoon. En tussen elk van Deze 3 bestaat een “Schriftuurlijk” verschil! Zoals de Vader onderscheiden kan worden van de Zoon, zó kan de Vader ook onderscheiden worden van de Heilige Geest! En ditzelfde is evenzó met betrekking tot de Zoon en de Heilige Geest. Elk van hen heeft Zijn eigen Werk (Bediening), welke door de Ander niet wordt bewerkstelligd (gedaan). De hieronder volgende Schriftuur zal duidelijk maken wat of hier wordt bedoeld.

  1. Vader:               De Here heeft gezonden.
    Zoon:                 Hij werd gezonden.
    Heilige Geest:  Zijn Geest heeft gezonden.
    Onderzoek ook Jes.48:16 voor méér licht.
  2. De Vader:                Zond Johannes de Doper.
    De Zoon:                 Johannes de Doper zag de Geest op Hem neerdalen en op Hem blijven.
    De Heilige Geest:  Daalde neer en bleef op de  Zoon van God rusten.
    Onderzoek in dit verband eveneens Joh.1:33.
  3. De Vader:               Getuigde vanuit de hemel.
    De Zoon:                 Werd gedoopt in de Jordaan.
    De Heilige Geest:  Daalde neer op “lichamelijke wijze” (gedaante) gelijk een duif.
    Vergelijk met Luk.3:21-22.
  4. De Vader:               Zalfde met de Heilige Geest en met kracht.
    De Zoon:                 Jezus van Nazareth.
    De Heilige Geest:  De Zalving Zèlf.
    Vergelijk met Hand.10:38.
  5. De Vader:               Verhoorde het gebed van de Zoon en gaf een “andere” Trooster.
    De Zoon:                 Bad de Vader om deze Trooster.
    De Heilige Geest:  Was die “andere Trooster” Die geschonken zou worden.
    Onderzoek ook Joh.14:16-17a.
  6. De Vader:               Wordt in het Oude Testament “Here” genoemd, welke Zijn Naam   is.
    De Zoon:                 Kreeg van de Vader de Naam “Jezus”.
    De Heilige Geest:  Draagt de Naam “Christus”.

Iedere “Persoon” van de Godheid heeft Zijn eigen Naam! Dit op zichzelf schept al het onderscheid, dat gegrond is op de Schrift!! Onderzoek en vergelijk dan ook:

  • “Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen.” (Matth.28:19)
  • “En Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen (Hand.2:38) “(Want Hij [de Heilige Geest] was nog op niemand van hen gevallen, maar zij waren alleen gedoopt in de Naam van de Heere Jezus.)” (Hand.8:16) “En hij (Petrus) beval dat zij gedoopt zouden worden in de Naam van de Heere.” (Hand.10:48a) “en nadat zij dat gehoord hadden, werden zij gedoopt in de Naam van de Heere Jezus.” (Hand.19:5)

Ook de volgende Bijbelplaatsen dienen ter aanbeveling voor nader onderzoek in deze:

  • Maar wanneer de Trooster (= de Heilige Geest) is gekomen, Die Ik (Jezus) u zenden zal van de Vader, de Geest van de Waarheid, Die van de Vader uitgaat, zal Die (de Heilige Geest) over Mij (Jezus) getuigen. (Joh.15:26) “Ik (Jezus) zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster (de Heilige Geest) niet naar u toe komen; maar als Ik (Jezus) heenga, zal Ik Hem (de Heilige Geest) naar u toe zenden. En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen…” (Joh.16:7+8a) “…van gerechtigheid, omdat Ik (Jezus) heenga naar Mijn Vader en u Mij niet meer zult zien.” (Joh.16:10) “Maar wanneer Die (de Heilige Geest) komt, de Geest van de Waarheid, zal Hij u de weg wijzen in heel de waarheid, want Hij zal niet vanuit Zichzelf spreken, maar wat Hij gehoord zal hebben, zal Hij spreken, en de toekomstige dingen zal Hij u verkondigen. Die zal Mij (Jezus) verheerlijken, want Hij zal het uit het Mijne nemen en het u verkondigen. Alles wat de Vader heeft, is het Mijne; daarom heb Ik gezegd dat Hij (de Heilige Geest) het uit het Mijne zal nemen en het u zal verkondigen.” (Joh.16:13-15)
  • “En zie, u (Maria) zult zwanger worden en een Zoon baren en u zult Hem de Naam Jezus geven. Hij zal groot zijn en de Zoon van de Allerhoogste genoemd worden, en God, de Heere, zal Hem de troon van Zijn vader David geven.” (Luk.1:31-32) “En de engel antwoordde en zei tegen haar: De Heilige Geest zal over u komen en de kracht van de Allerhoogste zal u overschaduwen. Daarom ook zal het Heilige Dat uit u geboren zal worden, Gods Zoon genoemd worden.” (Luk.1:35)
  • “Hij (Jezus) dan, Die door de rechterhand van God verhoogd is en de belofte van de Heilige Geest ontvangen heeft van de Vader, heeft dit uitgestort wat u nu ziet en hoort.” (Hand.2:33) “Maar hij (Stefanus), vol van de Heilige Geest, hield zijn ogen naar de hemel gericht en zag de heerlijkheid van God, en Jezus, staande aan de rechterhand van God. En hij zei: Zie, ik zie de hemelen geopend en de Zoon des mensen, staande aan de rechterhand van God.” (Hand.7:55-56)
  • “Want door Hem (Jezus) hebben wij beiden door één Geest (de Heilige Geest) de toegang tot de Vader.” (Efeze 2:18)
  • “hoeveel te meer zal het bloed van Christus, Die door de eeuwige Geest Zichzelf smetteloos aan God geofferd heeft, uw geweten reinigen van dode werken om de levende God te dienen!” (Hebr.9:14)
  • “uitverkoren overeenkomstig de voorkennis van God de Vader, door de heiliging van de Geest, tot gehoorzaamheid en besprenkeling met het bloed van Jezus Christus: moge genade en vrede voor u vermeerderd worden.” (1Petr.1:2) “Want ook Christus heeft eenmaal voor de zonden geleden, Hij, Die rechtvaardig was, voor onrechtvaardigen, opdat Hij ons tot God zou brengen. Hij is wel ter dood gebracht in het vlees, maar levend gemaakt door de Geest.” (1Petr.3:18)
  • “En dit is Zijn gebod: dat wij geloven in de Naam van Zijn Zoon, Jezus Christus, en dat wij elkaar liefhebben, zoals Hij ons een gebod gegeven heeft. En wie Zijn geboden in acht neemt, blijft in Hem en Hij in hem. En hieraan weten wij dat Hij in ons blijft, namelijk aan de Geest, Die Hij ons gegeven heeft.” (1Joh.3:23-24)
  • “Maar u, geliefden, bouw uzelf op in uw allerheiligst geloof en bid in de Heilige Geest, bewaar uzelf in de liefde van God en verwacht de barmhartigheid van onze Heere Jezus Christus, tot het eeuwige leven.” (Jud.1:20-21)

Het beste was – volgens de schrijver – om alles vanuit de Statenvertaling te lezen (zie hiervoor de blauwe links).

CJH Theys
(1903 – 1983)
Digitaal uitgewerkt door A. Klein

Wordt vervolgd

**********************************************************************************

NOOT: Daar waar in deze studie de Bijbelteksten vermeld staan heb ik deze, voor uw leesgemak, zoveel mogelijk omgezet naar “De Herziene Statenvertaling” – afgekort HSV. De gelinkte Bijbelteksten zijn allen uit de Statenvertaling toegevoegd. (noot AK)

**********************************************************************************

[1] In Deut. 6:4 staat: “Luister, Israël! De HEERE, onze God; de HEERE is één! (dus één Persoon!).
Dit wordt ook onderschreven door het feit, dat de beide cherubs en het verzoendeksel uit één brok goud moesten worden gesmeed/geslagen (zie Exod. 25:18). De beide cherubs en het verzoendeksel beelden onze almachtige God in Zijn drie openbaringsvormen uit. De cherubs beelden de Vader en de Heilige Geest uit, en het verzoendeksel beeldt het Lam, de Zoon van God uit. Gods wezen is een éénheid. Hij is één Wezen, één Persoon. De leer, dat God uit 3 Personen bestaat, is een dwaling. Het is dus beter te spreken van de 3 Openbaringsvormen van God, te weten:
de 1ste Openbaringsvorm van God: de Vader,
de 2de Openbaringsvorm van God: de Zoon, Jezus
de 3de Openbaringsvorm van God: de Heilige Geest.
Net zoals wij mensen ook bestaan uit: lichaam, ziel en geest. (noot AK)

.

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Belangrijke studie als 'basiskennis', Bijbelstudie, de Heilige Geest, Geestesgaven, Gods Geest, Gods Geest/De Heilige Geest/Geestesgaven etc., Studie van CJH Theys, Woord en Geest en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie