De Kerk / Gemeente toen en nu

Pinksterfeest_genadetijd

De Kerk / Gemeente toen en nu

Er zijn Christenen die zich graag “de Eerste Kerk” noemen. Wij hebben (in de Verenigde Staten) gemeenschappen die zich de Eerste Baptistengemeente, de Eerste Presbyteriaanse Kerk, de Eerste Gemeente Gods, enzovoorts noemen. Het boek Handelingen geeft ons een beeld van de ware “Eerste Gemeente” en openbaart aan ons het geheim van haar bloei. Het was een machtige strijdmacht voor God en al mogen sommige schrijvers dan spreken van de “primitieve kerk” of van de “kerk in haar kindertijd”, omdat zij nog zo jong was, het was zeer zeker een volwassen Kerk / Gemeente, gelet op de manifestatie van Kracht in haar en de invloed die er van haar uitging. Jezus Zelf stichtte en grondvestte deze Kerk / Gemeente:

  • op deze petra (= rots) zal Ik Mijn Gemeente bouwen, en de poorten van de hel zullen haar niet overweldigen.” (Mattheüs 16:18b) [1]

Als wij in DE Gemeente (Gods) zijn, dan zijn wij ook een deel dan die Gemeente die Jezus grondvestte. En het patroon van die Gemeente vinden wij in het Bijbelboek Handelingen.
De Bijbel verstrekt ons in het Oude Testament een geestelijke les betreffende de vroege en de late (spade) regens:

  • “En u, kinderen van Sion, verheug u en wees blij in de HEERE, uw God, want Hij zal u geven de Leraar tot gerechtigheid. Die zal regen op u doen neerdalen, vroege regen en late regen (SV: spade regen) in de eerste maand.” Daarna zal het geschieden dat Ik Mijn Geest zal UITSTORTEN op alle vlees: uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw ouderen zullen dromen dromen, uw jongemannen zullen visioenen zien. Ja, zelfs op de dienaren en op de dienaressen zal Ik in die dagen Mijn Geest uitstorten.” (Joël 2:23+28-29)

Dit is op zichzelf een veelomvattend onderwerp, maar om het nog eens kort samen te vatten: deze regens typeren de uitstortingen van de Heilige Geest. De uitstorting van de Heilige Geest in de vroege Gemeente was de vervulling van de Vroege Regen [2]. Toen in het begin van de 20ste eeuw de Heilige Geest opnieuw werd uitgestort en de Pinksteropwekking begon, was dat als de eerste druppels van de Spade Regen [3]. En alles verliep volgens hetzelfde patroon als tijdens de Vroege Regen. Wat was het geheim van dezeEerste Gemeente?

.

De Heilige Geest

In de allereerste plaats, haar geheim was gelegen in de Zalving van God, de tegenwoordigheid van de Heilige Geest [4]. Jezus zei tegen Zijn discipelen:

  • u zult met de Heilige Geest gedoopt worden, niet lang na deze dagen.” (Handelingen 1:5b)

En:

  • “Maar u zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen, Die over u komen zal (= u zult kracht ontvangen, wanneer de Heilige Geest over u komen zal); en u zult Mijn getuigen zijn [5], zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste van de aarde.” (Handelingen 1:8)

Zij gingen, in gehoorzaamheid aan Jezus’ bevel, naar Jeruzalem om te wachten op de belofte van de Geest. De komst van de Heilige Geest staat vermeld in Handelingen 2. Zij waren daar eendrachtelijk tezamen toen in hun midden een wind begon te ruisen, gedeelde tongen als van vuur werden gezien op een ieder van hen en zij begonnen te spreken in vreemde talen, zoals de Heilige Geest ze gaf uit te spreken. Voordat deze dag voorbij was, bekeerden zich 3000 mensen tot Christus en werden gedoopt.
Charles Finney zei eens dat “er een groot verschil is tussen de vrede en de Kracht van de Heilige Geest”. Vóór dit Pinksterfeest uit Handelingen 2 waren de discipelen al Christenen. Hun zonden waren hun reeds vergeven. Zij hadden vrede met God, maar hadden nog niet de Kracht van God. Deze Kracht, toen zij Hem ontvingen, stelde hen in staat om uit te gaan en te doen wat zij gedaan hebben.
Lees de volgende Bijbelverzen en u zult inzien dat de Heilige Geest het voor het zeggen had en dat zij door Hem geleid en gedirigeerd werden:

  • “Toen zei Petrus, vervuld met de Heilige Geest, tegen hen: Leiders van het volk en oudsten van Israël”! (Handelingen 4:8)
  • En de Geest zei tegen Filippus: Ga ernaartoe en voeg u bij deze wagen.” (Handelingen 8:29)
  • “Want hij was een goed man en vol van de Heilige Geest en van geloof; en er werd een grote menigte aan de Heere toegevoegd.” (Handelingen 11:24)
  • “En terwijl zij de Heere dienden en vastten, zei de Heilige Geest: Zonder voor Mij zowel Barnabas als Saulus af voor het werk waartoe Ik hen geroepen heb.” 4. “Zij dan, uitgezonden door de Heilige Geest, vertrokken naar Seleucië en voeren vandaar naar Cyprus.” 9. “Maar Saulus (die ook Paulus genoemd wordt), vervuld met de Heilige Geest, keek hem doordringend aan(Handelingen 13:2+4+9)
  • “Want het heeft de Heilige Geest en ons goedgedacht u verder geen last op te leggen dan deze noodzakelijke dingen.” (Handelingen 15:28)
  • “En nadat zij door Frygië en het land van Galatië gereisd waren, werden zij door de Heilige Geest verhinderd het Woord in Asia te spreken.” (Handelingen 16:6)
  • “Zie dan toe op uzelf en op heel de kudde, te midden waarvan de Heilige Geest u tot opzieners aangesteld heeft om de Gemeente van God te weiden, die Hij verkregen heeft door Zijn eigen bloed.” (Handelingen 20:28)

Zouden wij dit patroon kunnen veranderen? Wij zijn een deel van dezelfde Kerk / Gemeente en wij hebben dezelfde Kracht nodig.

.

KLIK HIER als u deze studie verder wilt lezen
(in smartphone-formaat).

Rev. RR Cabe
Digitaal uitgewerkt door A. Klein

*********************************************************************************

[1] Alle Bijbelteksten zijn door mij vermeld in de Herziene Statenvertaling / HSV, tenzij anders vermeld. (noot AK)
[2] De Vroege Regen = De UITSTORTING van de Heilige Geest tijdens het 1ste (Nieuwtestamentische) Pinksterfeest, volgens Handelingen 2 vers 1-4.
Zie eventueel ons GRATIS artikel De Opperzaalgemeente. (noot AK)
[3] De Spade Regen = De UITSTORTING van Gods Geest in de laatste dagen van de tijdsbedeling waarin wij thans leven.
Zie eventueel onze GRATIS studie De ‘Spade Regen opwekkingen/ofDe Spade-Regen Opwekking KOMT !. (noot AK)
[4] Zie eventueel onze GRATIS studie De natuurlijke mens en de Heilige Geest. (noot AK)
[5] Zie eventueel onze GRATIS studie Onze aardse roeping: ‘En u zult Mijn getuigen zijn. (noot AK)

.

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Bidden/Gebed, Bijbelstudie, de Heilige Geest, Getuige-zijn, Opwekking en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie