Christus in de Tabernakel (9) – De geestelijke betekenis van Poort en Voorhof

Deel (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8),

73_tabernakel_christus

Hoofdstuk IX

De Poort en de Voorhof

De Poort

De Poort, de enige Toegang / Ingang tot de Voorhof van de Israëlitische Tabernakel

De Poort

De 1ste étappe [1], die wij nu nader zullen gaan beschouwen, noemen wij de Poort. Ten aanzien van déze “Poort” staat het volgende geschreven: “In de POORT nu van de VOORHOF zal een deksel (HSV: gordijn) zijn van 20 el, hemelsblauw en purper, en scharlaken, en fijn getweernd linnen (= linnen van meerdere inééngedraaide draden), geborduurd werk; de PILAREN 4, en hun VOETEN (HSV: voetstukken) 4” (Exod. 27:16). Het voorste gedeelte van de Israëlitische Tabernakel bestond uit deze Ingang, die hier genoemd wordt, “de Poort van de Voorhof”. Hier is dus sprake van “de Ingang tot die Voorhof”; maar zèlf maakte zij deel uit van diezelfde Voorhof! Vandaar dat er geschreven staat: “Poort van de Voorhof”. Deze Poort kon dus NIET gescheiden worden van die Voorhof! Zij bestond uit een “DEKSEL” (een gekleurd gordijn ter bedekking [2]) van 20 el en had specifieke kleuren. Opgehangen tussen 4 pilaren, rustte zij op 4 voeten; elke pilaar dus op 1 voet. Het geheel was van een voortreffelijk borduurwerk.
Welke is nu wel de GEESTELIJKE WAARDE (betekenis) van deze Poort? Deze leren “zien” en “verstaan”, doet ons hetzelfde doen ten aanzien van de 1ste étappe. Met alle genoemde kleuren in zich verenigd – die ieder op zichzelf hun aparte symboliek hebben (!) – is deze Poort zowel in de letterlijke als in geestelijke zin: De Ingang. Voor de tijdsbedeling waarin wij nu leven, kennen wij géén andere geestelijke Ingang, dan de GELOOFSWANDEL. Want het is deze Poort, die ons in geestelijke zin de VOORHOF doet binnengaan, en die het ons òòk mogelijk maakt om daarin te leven en te werken, totdat wij door de Geest verder worden geleid… Deze geloofswandel dient immers te allen tijde gericht te zijn naar het voorbeeld van onze Overste Leidsman en Voleinder van het geloof: Jezus Christus!! Waarlijk, zó is dan deze Poort de symboliek van de GELOOFSWANDEL van de Here Jezus Christus ten tijde van Zijn Messiaanse BEDIENING, welke Hij in overeenstemming met Gods Raadsplan heeft volbracht. Want, wanneer wij deze wondervolle en krachtvolle bediening nader beschouwen, zien wij duidelijk een 4-voudig aspect.
Voordat wij hierop dieper ingaan, willen wij eerst de geestelijke betekenis nagaan van de hier genoemde kleuren in het “deksel” (van gordijnstof). God spreekt niet enkel in de diepe symboliek van “maten en gewichten”, maar òòk in die van “geuren en kleuren”! Gods Code is zo WONDERVOL. Beginnend met het: HEMELSBLAUW, kunnen wij opmerken, dat wij hier te maken hebben met een “samengesteld woord”, dat feitelijk al voor zichzelf spreekt. Dit hemelsblauw, deze kleur, staat voor de Opstandingskracht van Jezus Christus! Jezus, als de geprofeteerde Dienstknecht van de Allerhoogste God, wordt ons ten voeten uit getekend door de evangelist Markus. In het Markus’ Evangelie vinden wij Jezus uitgebeeld als de Volmaakte Dienstknecht, Die gehoorzaam was; “gehoorzaam tot in de dood, ja, de kruisdood” (Filip. 2:8b). Gestorven zijnde op het kruis en daarna begraven, is Hij toch ook OPGESTAAN uit de doden. Amen. Tegenovergesteld aan deze bediening van “Dienstknecht”, staat die van het “Koningschap”. Ook in geestelijk opzicht is daar deze tegenstelling… Want, waar de dienstknecht wordt bevolen, daar beveelt de koning!! Koninklijke waardigheid wordt hier uitgebeeld door het PURPER. In het Mattheüs-Evangelie vinden wij Jezus als zodanig uitgebeeld: als Koning.
Hij is de Geboren Koning, Die in Zijn handel en wandel Majesteitelijk is. Hem zij de glorie!! Wanneer wij dan nog lezen van dat SCHARLAKEN, dat in Gods Woord zo menigmaal in verband gebracht wordt met “zonden” (vergelijk Jes. 1:18), dan denken wij aan wat Jezus is overkomen: Hij, Die voor ons “tot zonde werd gemaakt” (zie II Kor. 5:21) en hoe Hij heeft moeten LIJDEN. Lijden in Zijn menswording; dus als de Zoon des mensen. Lukas, de evangelist, beeldt Hem zó uit en dat scharlaken spreekt ons van Jezus’ ontzaglijk groot lijden. Die 4de kleur, WIT LINNEN (getweernd als het was) spreekt ons van de Gerechtigheid Gods. En deze gerechtigheid in het leven van Jezus, werd in Hem geopenbaard als de Zone Gods. Vandaar dan ook die witte kleur. Het is het Goddelijk Evangelie naar Johannes, dat ons Jezus doet kennen als de Christus, het VLEESGEWORDEN Woord, de Zoon van God (zie Joh. 1:1). Ten tijde van Zijn sublieme levenswandel op aarde, was Jezus met dit geestelijk kleed bekleed… Welke is nu het verband en hoe moeten wij dit alles nu verstaan? Zoals de door ons genoemde Poort het 1ste Tabernakelobject was dat moest worden gepasseerd om binnen het Tabernakelcomplex te (kunnen) komen, zó is de GEESTELIJKE Ingang, voor òns, ook de 1ste étappe welke wij moeten afleggen, om in staat te zijn binnen te gaan in dat zaligmakend geloofsleven van onze Here Jezus Christus!
De eerste indrukken in geestelijk opzicht, welke wij alsdan van de Here Jezus ontvangen – de 4 Evangeliën geven het één en ander weer – doen ons meteen Zijn geloofswandel verstaan, welke NU OOK de onze MOET WORDEN en ZIJN!! Daar was géén andere weg om dat Tabernakelcomplex binnen te komen; zó is daar ook geen andere weg om te komen op dat geestelijk terrein, alwaar God in Zijn grote liefde en barmhartigheid bemoeienis gaat krijgen met ons allen, dan door Jezus’ geloofswandel vrijwillig te volgen. Die eerste indrukken nu, van die geloofswandel, zo schitterend geopenbaard in de 4 Synoptische Evangeliën [3], zijn voor ALLEN, die geloven, ook de geestelijke Poortopening, òf Ingang tot een ANDER en GEHEEL Nieuw Leven. Halleluja!!! Deze indrukken, 4 in getal, zijn de hieronder volgende:

  • ten 1ste –   De Here Jezus Christus, als “de Vervulling van de Wet” en als “de Geboren Koning”, in Zijn Koninklijke wandel, beschreven door Matthéüs.
  • ten 2de –   De Here Jezus Christus, als “de Vervulling van de Wet” en als “de Gehoorzame Dienstknecht”, beschreven door Markus.
  • ten 3de –   De Here Jezus Christus, als “de Vervulling van het geprofeteerde Woord” in de vleeswording en als “Zoon des mensen”, gekomen om te zoeken en zalig te maken, wat verloren was; en beschreven door Lukas.
  • ten 4de –   De Here Jezus Christus, als “de Vervulling van het profetisch Woord, dat IS en dat WAS en dat altijd BLIJFT”: als “het Woord, Dat BIJ God is en het Woord, Dat God IS”: de geopenbaarde “Zoon van God”, beschreven door Johannes.

Met de gave van Zijn Zoon AAN de wereld en met de openbaring van het vleesgeworden Woord IN de wereld, als de Zoon des mensen, heeft God ons de onomstotelijke waarheid doen aanschouwen van: Want IN Hem Woont al de Volheid van de Godheid Lichamelijk (Kol. 2:9).

Dit “DEKSEL” (van gordijnstof) van de Voorhof was OPGEHANGEN aan 4 PILAREN, en elke pilaar rustte op 1 VOET. Van deze pilaren kunnen wij schrijven, dat zij “symbolen” zijn van 4 personen; MENSENKINDEREN, die als Dragers van de Goddelijke Waarheid moeten worden gezien. Wij kunnen in de Bijbel lezen, dat de discipelen des Heren geacht werden te zijn PILAREN in de Gemeente. Van de laatste staat er geschreven, dat zij “een PILAAR en vastigheid (HSV: fundament) van de WAARHEID” is (zie I Tim. 3:15-16). De hier gesymboliseerde personen hebben dus in hun levenswandel op aarde de zo-even bedoelde “indrukken van Jezus Christus” (Jezus’ Geloofswandel !) ten toon gespreid. Deze pilaren stonden op KOPEREN voeten, terwijl zij ZILVEREN hoofden hadden. Zo behoort inderdaad een “drager van de Waarheid” ook te zijn in het Koninkrijk van God!! In alle werk voor zijn Here en Koning moet hij KRACHTIG STAAN “in de Sterkte van Zijn Macht”; niet vrezend om het oordeel van God (waar het koper een beeld van is) uit te spreken, dáár, waar dat van hem zal worden gevraagd!!! Terzelfder tijd zal hij hebben te weten, dat het ganse werk slechts “genade” is (waar het zilver een beeld van is). De arbeider in Gods Koninkrijk moet nooit vergeten, dat hij geroepen is tot het geven van een persoonlijk getuigenis; en niet om “anderen na te praten”. In volle bewustheid en verzekering moet hijzelf deel hebben aan de verzoening (het zilver). Willen wij doordrongen zijn van de krachtvolle bediening waartoe de arbeider Gods geroepen wordt, dan doen wij goed de nodige aandacht te besteden aan: “…ALLE tong, die in het gericht tegen u opstaat, zult u verdoemen; dit is de erve (HSV: het erfelijk bezit) van de knechten des Heren…” (Jes. 54:17b) en ook “…zo u iemands zonden (vast)houdt, voor die zijn zij gehouden” (zie Joh. 20:23b). Het was één deksel, gedragen door 4 pilaren; en zo is er ook maar één Evangelie – dat van de Here Jezus Christus – verkondigd en uitgedragen door 4 verschillende personen! En het is dit Evangelie, waarvan de Here Jezus Christus heeft gesproken: “En dit Evangelie van het Koninkrijk zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle volken; en dan zal het einde komen” (Matth. 24:14). En het is dit Evangelie, dat ons Jezus Christus doet zien in Zijn Majesteitelijke wandel als Israëls ongekroonde Koning… in Zijn volkomen onderwerping als de plichtsgetrouwe Onderdaan en gehoorzame Dienstknecht,… in Zijn vlekkeloze levenswandel als de Zoon van de levende God!! Het is dit Evangelie, waarvan de apostel Paulus met kracht betuigt, dat “er geen ander is”: “Daar er geen ander is; maar er zijn sommigen, die u ontroeren (HSV: in verwarring brengen), en HET Evangelie van Christus willen verdraaien…” (zie Gal. 1:7-9).
Wanneer wij deze “Poort van de Voorhof” passeren, komen wij in die ruimte, die in de Bijbel nader wordt aangeduid met de naam: “Voorhof”. Voordat wij verder gaan met de behandeling van de 2de étappe, volgt eerst de volgende schets ter verduidelijking).

Christus TB blz 42 de Voorhof

De Voorhof
1    =    De Poort van de Voorhof met de 4 pilaren
2    =    Het Brandoffer-altaar
3    =    Het Wasvat
4    =    De Deur met de 5 pilaren
5    =    De Kandelaar
6    =    De Tafel met Toonbroden
7    =    Het Wierook-altaar
8    =    Het Voorhangsel met de 4 pilaren
9    =    De Ark van het Verbond

Deze eenvoudige schets geeft u schematisch de 9 étappes te zien (wij verwijzen u hiervoor ten overvloede naar hoofdstuk VIII). Schematisch voorgesteld, zien wij hier dát wat geschreven staat: “Welke (priesters) het VOORBEELD en de schaduw van de HEMELSE dingen dienen, gelijk Mozes door Goddelijke aanspraak vermaand was, als hij de tabernakel volmaken zou: Want zie, zegt Hij, dat u het ALLES maakt naar de afbeelding (HSV: naar het voorbeeld), die u op de berg getoond is” “Van een zoveel BETER Verbond is Jezus Borg geworden” “Deze (= Jezus), omdat Hij (tot) in eeuwigheid blijft, heeft een ONVERGANKELIJK Priesterschap. Waarom Hij ook VOLKOMEN kan zalig maken degenen, die door Hem tot God gaan, alzó Hij altijd leeft om voor hen te bidden (HSV: te pleiten) (Hebr. 8:5, 7:22+24-25). Wanneer wij nu deze “Opwaartse Gang[4] – de Opgang tot Gods Troon van genade in geestelijke zin (!) – nader beschouwen… wanneer wij deze 9 étappes die tot Volmaaktheid in Christus leiden alle aandacht schenken, in verband met de tegenwoordige bediening van onze Hogepriester, zo kunnen wij “amen” zeggen op hetgeen de apostel Paulus verder heeft betuigd in hetzelfde hoofdstuk van de Hebreeënbrief: “En NU heeft Hij zoveel uitnemender Bediening gekregen, als Hij ook van een beter Verbond Middelaar is, hetwelk in betere BELOFTEN bevestigd is” (Hebr. 8:6). Want alle objecten van de Tabernakel, en al het ritueel en alle ceremoniën, waren slechts een AFBEELDING voor die tijden, “in welke gaven en slachtoffers geofferd werden…” Waarvan wij verder lezen: “…die degene die de dienst pleegde, niet konden heiligen naar het geweten; bestaande (toen nog) alleen in spijzen, en dranken, en verscheidene wassingen, en rechtvaardiging van het vlees, tot op de tijd van verbetering (= tot de tijd van het Nieuwe Testament) opgelegd. Maar Christus, de Hogepriester van de toekomstige (heils)goederen, gekomen zijnde, is door de meerdere en volmaakte Tabernakel, (die) NIET met (mensen)HANDEN gemaakt (is), dat is niet van dit (aardse) maaksel (zoals de tabernakel van Mozes was), noch door het bloed van bokken en kalveren, maar door Zijn Eigen Bloed eenmaal ingegaan in het heiligdom, een EEUWIGE VERLOSSING teweeggebracht hebbende. Want, indien het bloed van stieren en bokken, en de as van de jonge koe, besprenkelende de onreinen, hen heiligt tot de REINIGING van het VLEES; hoeveel te meer zal het Bloed van Christus, Die door de eeuwige Geest Zichzelf aan God onstraffelijk (HSV: smetteloos) opgeofferd heeft, uw geweten reinigen van dode werken, om de levende God te DIENEN? (Hebr. 9:9b-14). Hoe wondervol zijn dus de onderwijzingen van de Heilige Geest! Gaan wij nu, nà deze bekomen kennis, terug tot het eerder bedoelde schema, dan zien wij, dat de 1ste étappe de Poort van de Voorhof is. En deze staat voor de UITNODIGING van Godswege (in geestelijke zin) aan het ganse mensdom, in Jezus Christus, Gods Eniggeboren Zoon: “Want ALZO lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn Eniggeboren Zoon GEGEVEN heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, NIET VERDERVE, maar het eeuwig leven hebbe (Joh. 3:16).

Tabernakel02

De Voorhof

Waar wij nu gekomen zijn in de Voorhof, daar is het allereerst nuttig, om ons te bepalen bij deze Voorhof zelf, voordat wij voortgaan met de beschouwing van de volgende 8 étappes… Van déze Voorhof lezen wij het volgende: “U zult ook de VOORHOF van de Tabernakel maken;… aan de voorhof BEHANGSELS (HSV: kleden) van fijn getweernd linnen; de lengte van een zijde zal 100 el zijn. Ook zullen zijn 20 PILAREN, en dezelve 20 VOETEN, van KOPER zijn; de HAKEN van de pilaren en hun BANDEN (HSV: verbindingsstukken) zullen van ZILVER zijn… En in de breedte van de voorhof,… zullen behangsels zijn van 50 el; hun PILAREN 10, en dezelve VOETEN 10… Alzo dat er 15 el van BEHANGSELS op de ene zijde zijn; (met) hun PILAREN 3, en hun VOETEN 3” (zie Exod. 27:9-15) en “AL de PILAREN van de Voorhof zullen rondom met zilveren banden bezet zijn; hun HAKEN zullen van ZILVER zijn, maar hun VOETEN zullen van KOPER zijn… Aangaande al het gereedschap (HSV: alle voorwerpen) van de Tabernakel, (die nodig zijn) in al dezelve dienst, ja, al zijn pinnen, en AL de pinnen van de Voorhof, zullen van KOPER zijn” (zie Exod. 27:17-19). Bestudeer deze passages aandachtig! Uit hetgeen wij geschreven vinden in de Bijbel weten wij, dat de Voorhof een AFGESLOTEN RUIMTE was, van wit fijn getweernd linnen. De lengte bedroeg 100 el bij een breedte van 50 el. Op iedere 5 el stond een pilaar, zodat wij dus in de LENGTE-zijde tellen: 100:5=20 Pilaren. In de BREEDTE-zijde zien wij dan: 50:5=10 Pilaren. In totaal tellen wij dus – daar zijn immers 2 lengte- en 2 breedtezijden (!) – 2×20+2×10=40+20=60 Pilaren. De Omheining telde dus 60 Pilaren en de HOOGTE van die omheining bedroeg 5 el. Deze omheining van de Voorhof had dus een OPPERVLAKTE van: (100+100+50+50)x5=300×5= 1500 el².
Noot: Deze oppervlakte wordt berekend, wanneer wij meer-bedoelde omheining “uitslaan”! De grondoppervlakte van de Voorhof is gemakkelijk te vinden (100x50el²). Het gehele Tabernakelcomplex bestond eigenlijk uit 3 afdelingen; te weten:

  1. Voorhof,
  2. het Heilige, of Heiligdom,
  3. het Heilige der Heiligen, het Allerheiligste òf het Meest Heilige.

Deze 3 afdelingen (verdelingen) hebben betrekking op 3 Tijdsbedelingen, welke u op de bij deze studie behorende kaart (zie hoofdstuk I) aangegeven vindt. Het is zodoende niet moeilijk om in te zien en te verstaan dat de inhoud van het zo-even genoemde “Heiligdom”, dat 20x10x10 el = 2000 el³ (kubieke el) bedroeg, een wondervol schaduwbeeld is van onze tegenwoordige Tijdsbedeling; namelijk die van de Heilige Geest! Evenzo is het nu niet moeilijk om in te zien dat de inhoud van het Heilige der Heiligen – met haar volmaakte “kubusvorm”, dat 10x10x10 el = 1000 el³ (kubieke el) bedroeg– een machtig schaduwbeeld is van het 1000-jarig Vrederijk van Christus [5] op aarde; het Koninkrijk Gods. Dit Koninkrijk zal straks op aarde worden gevestigd bij Christus Wederkomst.
Door de openbaring van Gods Geest mogen wij verstaan, dat in het Goddelijk Plan van Verlossing elke el, òf el² (kwadraat-el), òf elke el³ (kubieke el) staat voor 1 “profetisch jaar”!! En hiermee heeft de Geest van God, de Geest der Waarheid, ons de SLEUTEL gegeven, om de Profetische Verborgenheden, met betrekking tot deze Voorhof en de andere afdelingen, te ontsluiten… Ter controle en tot verdere inlichting en naricht, laten wij hierna de berekening volgen, waardoor het één en ander u duidelijker zal worden.

Voorhof-grondoppervlak

Waar dit Voorhof 100 el lang en 50 el breed was, daar was dus haar grondoppervlak: 50×100 el=5000 el²; en deze 5000 kwadraat-el zijn – op grond van hetgeen wij eerder verteld hebben (!) – een heenwijzing naar de 5000 “profetische jaren” van AFGESLOTEN Gods-terrein. Want het was in dit Voorhof met haar 5000 el² (= 5000 profetische jaren), dat het Heilige òf Heiligdom stond met haar schaduwbeeld van 2000 kubieke el (= 2000 profetische jaren) + het Meest Heilige òf Heilige der Heiligen, met haar schaduwbeeld van 1000 kubieke el (= 1000 profetische jaren). Wat er in profetische jaren voor dat Voorhof-terrein overblijft is: 5000-(2000+1000)=2000 profetische jaren. Het zijn de 2000 jaar, die betrekking hebben op dat Tijdperk, waarin God met Zijn Volk Israël handelde (bemoeienis had) vanaf Abraham tot Christus!! Het is dàt “Gods-terrein”, dat profetisch overeenkomt met die Periode van Tijd in Gods Raadsplan, welke geheel met de gegevens van de Bijbelse Jaartelling òf de Bijbelse Chronologie harmonieert (zie de schets van de Tijdsbedelingen, behorende bij deze studie, zie hoofdstuk I).
Ditzelfde “Gods-terrein” werd omheind door wit getweernd linnen, waarvan het oppervlak 1500 el² bedroeg. Dit fijn getweernd linnen stond en staat voor de Gerechtigheid Gods van Gods “goede, heilige en vurige Wet”. Het was Gods eigen getuigenis met betrekking tot de door Hem gegeven Wet!!! “Wat zullen wij dan zeggen? Is de Wet zonde? Dat zij verre. Ja, ik kende de zonde niet dan door de Wet… Alzó is dan de Wet HEILIG, en het gebod is HEILIG, en RECHTVAARDIG, en GOED” (Rom. 7:7-12). Met deze lering van de Heilige Geest rekening houdend, kunnen wij nu zeggen, dat deze 1500 kwadraat el van wit en fijn getweernd linnen een wonderschoon “schaduwbeeld” vormen van Gods heilige, goede, en rechtvaardige Wet, welke 1500 jaar vóór Christus werd gegeven aan Israël. En het is déze Wet, welke gans en al door Jezus Christus is vervuld geworden! Tegelijkertijd merken wij hierbij op, dat – ofschoon de genoemde 2000 jaar van het Heiligdom en de 1000 jaar van het Meest Heilige VRIJ van die WET zijn (!!) – zij toch déze Goddelijke Wet als grondslag hebben. Dat wil zeggen, de VERVULLING van die Wet door de Here Jezus Christus.
Waar wij ons ook bevinden in de Tabernakel, overal aanschouwen wij Gods wonderlijke Wijsheid, waarmee Hij alle dingen heeft ontworpen, samengesteld en gemanifesteerd, waar nodig… Hetzelfde doen wij in de overeenkomstige profetische tijdsbedelingen. Dit fijn wit getweernd linnen was toentertijd opgehangen aan 60 pilaren, die – evenals de 4 pilaren, waaraan “het deksel (= het gordijn) van het Voorhof” opgehangen was – schaduwbeelden zijn van mensenkinderen, die “het volwaardig getuigenis van de Here Jezus Christus” hebben uitgedragen in hun handel en wandel op deze aarde. Geloofshelden, die geleid werden door de Geest van God; en wier namen wij te gelegener tijd (waar zulks te pas komt) nader zullen vermelden (vergelijk Hoogl. 3:7).

De omheining

Deze rustte op KOPEREN VOETEN; en ten aanzien van dit metaal, kunnen wij op grond van het geopenbaarde Woord schrijven, dat het altijd betrekking heeft op OORDEEL en op de Kracht tegen de zonde! Overal waar van dit “Oordeel Gods” wordt gesproken, daar gaat het om OORDEEL over de zonde!! Laat ons lezen: “Daarentegen zal het geschieden, indien u de stem van de Here, Uw God, niet zult gehoorzaam zijn, om waar te nemen, dat u doet al Zijn geboden en Zijn inzettingen, die Ik u heden gebied; zo zullen al deze VLOEKEN over u komen, en u treffen… En uw hemel, die boven uw hoofd is, zal (als) koper zijn, en de aarde, die onder u is, zal (als) ijzer zijn” (Deut. 28:15+23).
Van dit koper wordt dan ook nog gesproken in het geval van de KOPEREN SLANG in Num. 21:8-9. Hier hebben wij een zeer duidelijk typebeeld van het zo-even bedoelde “oordeel over de zonde”, dat IN WERKELIJKHEID (in realiteit !) werd voltrokken in Christus op het Kruis!! Want het was op dàt kruis, dat Hij, Jezus, VOOR ONS “tot zonde werd gemaakt”: “Want Die (= Jezus), Die géén zonde gekend heeft, heeft Hij (tot) zonde voor ons gemaakt,…” (II Kor. 5:21a). Er staat geschreven: “VERVLOEKT is een ieder, die aan het hout hangt” (Gal. 3:13b).
De Here Jezus Christus Zelf heeft in een treffende gelijkenis dit “profetisch voorval” gebruikt ter verduidelijking van de “realiteit” – de VERVULLING van de Profetie – zeggende: Gelijk Mozes de KOPEREN SLANG heeft verhoogd in de woestijn, alzó moet òòk de Zoon des mensen verhoogd worden” (Joh. 3:14). Hiermee beduidde de Here Jezus Christus “hoedanige dood” Hij zou sterven. Wij kunnen schrijven, dat de “Voorhof-gedachte” de Wettische Tijdsperiode inhoudt. Dat is dus die tijdsperiode, waarin Gods Wet het oordeel uitspreekt over alle zonde!!! Uit het één en ander volgt dus nu, dat de “wettische grond” die is, waar de mens “onder onmiddellijk bereik is van de vloek van God”. Voorwaar, er staat geschreven: Het is VRESELIJK te vallen in de handen van de levende God (Hebr. 10:31). Wie in dit licht verstaat, hetgeen de “Zevende Dag Adventist” leert, zal het niet moeilijk vallen om te begrijpen, waaraan deze zich dan schuldig maakt.

Bijbelstudie van: CJH Theys
Digitaal uitgewerkt door A. Klein

Wordt vervolgd

*********************************************************************************

[1] Zie, voor deze etappes, onze korte samenvatting van de geestelijke betekenis van de verschillende Tabernakelobjecten. (noot AK)
[2](Het gordijn van) De Voorhof moet u eromheen zetten (als omheining) en het gordijn voor de Poort van de Voorhof ophangen (als omheining die geopend kon worden).” (HSV, zie ook Exod.40:8, SV). (noot AK)
[3] Synoptisch = Een samentrekking van SYNchroon (= tegelijkertijd) en OPtisch. (noot AK)
[4] Zie noot 1.
[5] Zie eventueel onze GRATIS studie Wat de Schrift leert over het 1000-jarige Rijk van de Here Jezus Christus”. (noot AK)

.

 

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Belangrijke studie als 'basiskennis', Bijbelstudie, Israël/huis van Israël, Studie van CJH Theys, Tabernakel-studie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie