‘Zien’ en ‘niet zien’

‘Zien’ in het Woord

Honger naar Gods Woord is van onschatbare waarde. Het komt niet van onszelf, maar het is de Geest van God, de Geest der waarheid, Die deze honger in ons opwekt. Zeer zeker kan een mens wedergeboren worden, ook al weet hij/zij niet veel van de Bijbel, maar niemand kan geestelijk opwassen en groeien, tenzij het Woord tot hem/haar kan spreken en zijn/haar dagelijks voedsel wordt. Geestelijke groei kan alleen maar worden gevonden bij gelovigen die in afhankelijkheid van de Heilige Geest onderwezen worden in en uit de Schriften: “Daardoor (d.i. door Zijn Woord en Geest) heeft Hij ons de grootste en kostbare beloften geschonken, opdat u daardoor deel zou krijgen aan de Goddelijke natuur.” (2 Petrus 1:4a, HSV)
Geestelijk rijper worden, groeien in genade, is iets heel anders dan het bereiken van een bepaald niveau. Het wordt ook niet bereikt door uit alle macht te proberen een nog verwijderd doel te bereiken. Waarop komt het dan neer? Het is ‘zien’ in het Woord van God;zien’ wat Gods gedachten zijn over een mens – christen of niet. Zodra wij door genade ontdekken wat wij in Christus waarlijk zijn, zal geestelijke groei mogelijk zijn. Al onze zwakke pogingen, hoe goed bedoeld ook, om te worden wat wij behoren te zijn, brengen ons geen stap verder op deze weg. Als wij daarin volharden, zullen wij tenslotte merken, dat wij geen vorderingen maken – er niet komen – hoe ernstig wij ook ons uiterste best doen. Pas als wij ‘zien’ dat wij waarlijk dood (behoren te) zijn voor de zonde, zullen wij dagelijks aan de zonde afsterven. Dat betekent aan de andere kant dat, wanneer wij hebben mogen ‘zien’ dat wij met Christus opgewekt zijn, wij ook zullen opstaan om dan in nieuwheid des levens te wandelen (zie Romeinen 6:4). Wanneer wij ‘gezien’ hebben, dat wij in Hem een nieuwe schepping zijn, zullen wij ook gestadig kunnen groeien. Het komt dus in de praktijk niet neer op een verlangen, op een streven naar, maar op het HOREN en DOEN wat de Heilige Geest uit Gods Woord tot ons spreekt. Wij hebben ervoor te zorgen, dat het Woord ons geheel en al kan vullen (het is “geest en leven”, heeft Jezus gezegd! – zie Johannes 6:63) en de Heilige Geest neemt al het andere voor Zijn rekening. Prijst God!!

KLIK HIER als u deze studie verder wilt lezen.

CJH Theys
Enigszins bewerkt door A. Klein

.

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke groei, Studie van CJH Theys, Woord en Geest en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s