Sta in de WAARHEID

Waarheid

Sta in de WAARHEID

De zonde van de leugen

Als we de gehele Bijbel bestuderen, dan zien we dat de leugen de gevaarlijkste put is die satan legt te midden van Gods kinderen. Dat doet hij vooral in deze laatste dagen. En juist langs deze weg zal straks de antichrist [1] komen! Dit was er ook de oorzaak van dat het geschiede in de levens van de Israëlieten, dat zij in gevangenschap werden gebracht. Want zij waren sterk in de leugen, maar niet sterk in de waarheid.
In Leviticus 6:1-7 lezen we dan ook hoe men het in Israël – voor God en de naaste – moest goedmaken als men gelogen of bedrieglijk gehandeld had:

  • “De HEERE sprak tot Mozes: Wanneer een persoon zondigt en trouwbreuk pleegt tegen de HEERE, doordat hij tegenover zijn naaste ontkent dat hem iets in bewaring gegeven of ter hand gesteld is, of dat hij iets geroofd heeft, of zijn naaste iets met geweld afgeperst heeft, of een verloren voorwerp gevonden heeft, en hij ontkent dat en legt een valse eed af over één ding van alles wat een mens kan doen om zich daarmee te bezondigen, dan moet het zó zijn – omdat hij gezondigd heeft en schuldig bevonden is – dat hij het geroofde, dat hij wegroofde, terugbrengt, of het afgeperste, dat hij met geweld afhandig maakte, of het in bewaring gegevene, dat hem in bewaring gegeven was, of het verloren voorwerp, dat hij gevonden had, of alles waarover hij een valse eed afgelegd heeft. Daarvan moet hij de volle waarde vergoeden en er nog een vijfde deel aan toevoegen. Hij moet het geven aan degene die het toebehoorde, op de dag dat hij zijn schuldoffer brengt. Hij moet zijn schuldoffer voor de HEERE naar de priester brengen, een ram zonder enig gebrek uit het kleinvee, tegen een door u bepaalde waarde, als schuldoffer. Zo moet de priester verzoening voor hem doen voor het aangezicht van de HEERE, en het zal hem vergeven worden ten aanzien van welke zaak dan ook waaraan hij zich schuldig heeft gemaakt.” [2]

Degene die schuldig is, die gelogen heeft, moest de Here een schuldoffer brengen: “een ram zonder enig gebrek uit het kleinvee, tegen een door u bepaalde waarde (SV: met uw schatting), als schuldoffer(Leviticus 6:6b).
Men moest een offer brengen om vergeving te ontvangen. Zo is er ook vandaag verlossing en vergeving, maar wij moeten onze zonden aan de Here belijden en bij Hem brengen, voordat zij zich gaan wortelen in ons leven! Als u die zonden van leugen in uw hart houdt en u gaat door zonder verlossing en zonder deze zonden uit uw hart te brengen, dan kunnen er nog meer leugens inkomen. En het wordt zo erg, dat u op het laatst de waarheid niet meer weet. De leugen is het begin van de uiteindelijke val.
Het is net als bij een dronkaard. Een dronkaard is men nooit direct. Eerst heeft men een beetje geproefd, dan nog een beetje erbij, enzovoort, maar het loopt erop uit dat men een dronkaard wordt. Zo is het ook met de leugen. Wij beginnen met een kleine, een ‘halve’ leugen en uiteindelijk zijn wij gevallen. Daarom moeten wij altijd onmiddellijk met onze zonde tot de Here komen en dekking vragen onder het bloed van het Lam, Hem om verlossing vragen. Wij moeten zijn als leem in de handen van de hemelse Pottenbakker. Opdat hij ons kan maken tot vaten waarin de olie van de Heilige Geest gegoten kan worden! Maar gaan wij met de leugen (het liegen) door, dan komen wij tot het stadium dat wij onze eigen leugens geloven!

.

De toets vanuit de levenspraktijk

Daar is verlossing en verzoening, maar… de schuldige, de leugenaar moet zijn zonde wel belijden en zijn of haar offer brengen. Dan is er vergiffenis. Wandelen wij niet naar deze regel, dan verliezen wij onze standaard: ik bedoel diezelfde standaard als de eerste Gemeente had. In deze laatste dagen zien wij die standaard haast niet meer. Wij leven in een tijd van ongehoorzaamheid. Over de gehele wereld zien wij dat en op alle vlakken van het leven. De jeugd is ongehoorzaam; er is geen eer meer in hun harten voor de ouderen. En dan is er ook geen eer meer voor God!
Nog iets anders, wat ik al vele jaren zelf gezien heb, wil ik hier noemen. Ik spreek nu over evangelisten, voorgangers en werkers in Gods wijngaard, die een “speciale” leer brengen, hetgeen tot een soort “hobby” wordt. Zo’n speciale leer wordt veel gebruikt om wat maar ook te bedekken in hun eigen leven. Bijvoorbeeld de “Jesus only”-leer (“Jezus alleen”-leer). Jezus alleen. Alleen dit hebben zij, niets anders. Maar bij nader onderzoek ontdekken we, dat ze dit gebruiken om datgene te bedekken wat in hun hart is. Wie het deksel van “Jesus only” wegneemt, ziet de zonde. Nooit zijn dezulken onder de discipline van Gods Woord gekomen!
Wij moeten in eerbied Gods Woord gebruiken, alle Bijbelstudie moeten wij gebruiken om alles wat niet van God is in ons leven op te branden (ofwel: eraan af te sterven), opdat Jezus in ons zal worden: alles in al! Daarom schrijft Paulus in zijn brief aan de Efeziërs over “het badwater van het Woord” (zie Ef. 5:26). Velen vragen om Bijbelstudie, ja dat is heerlijk, maar wat geleerd wordt, moet ook in de praktijk van het leven gebracht worden! Maar dat willen ze niet. Als God straks een Gemeente / Kerk zal hebben “zonder vlek of rimpel”, dan IS die Gemeente ook werkelijk zonder vlek of rimpel. Dus niet alleen theologisch, maar in de praktijk van het leven; zodat de wereld zal zien, Christus IN ons!
In Leviticus 19 vers 11 staat, onder andere:

  • “…u mag niet liegen en iemand mag zijn naaste niet bedriegen”.

Desondanks lezen wij van Israël in Psalm 78:36,

  • “Maar zij vleiden Hem (= God) met hun mond en logen tegen Hem met hun tong.”

Deze 78ste psalm is een wonderbaar hoofdstuk in Gods Woord. Beschreven wordt hoe wonderlijk God Israël heeft verlost uit het land Egypte, verlost van slavernij.
God heeft hun dagelijks wonderen en tekenen laten zien! Zij zagen Zijn wonderen en tekenen keer op keer in de woestijn. Maar daar was iets in hun hart. Bijna 3 miljoen zielen telde het volk Israël toen zij verlost werden uit Egypte. Maar als u 1 Korinthe 10 leest en Deut. 1:34-39, dan wordt daar aangehaald, dat alleen maar twee personen, namelijk Jozua en Kaleb, naast degenen die in de woestijn geboren waren, in Kanaän zijn aangekomen.
Al die anderen, die 3 miljoen die uit Egypte kwamen, zijn in de woestijn gestorven en hun beenderen liggen in het zand van de woestijn. Waarom zijn zij daar gestorven? Zij waren verlost door de kracht van God, verlost door het bloed van het lam, verlost van slavernij, hun dagelijkse leven in de woestijn was ‘in wonderen en tekenen’, maar zij zijn gestorven. Waarom? Dit was één van de oorzaken, wat wij zo-even lazen. Hun hart was niet recht voor God!

  • “Zij vleiden Hem met hun mond en logen tegen Hem met hun tong.” (Psalm 78:36)

.

De leugensprekers worden uitgedreven

Psalm 63:12b zegt, dat “de mond van de leugenaars zal gestopt worden”. De Heilige Geest bezit het oordeel van God tegen de zonde. Het Nieuwe Testament toont (zie o.a. Handelingen 5:1-11), dat leugenaars niet kunnen (blijven) bestaan in de Gemeente van God, als God werkelijk daar is in al Zijn volheid, in al Zijn kracht, in al Zijn majesteit. En hetzelfde zal gebeuren in deze laatste dagen. Het oordeel begint niet in Rusland, het oordeel begint bij het Huis Gods”.
Wij zullen wat zien, als God onze gebeden verhoort om een opwekking! “O, zend een opwekking, breng ons nader tot U”. God zal het verhoren. Maar het zal betekenen de REINIGING van Zijn Kerk, van Zijn Gemeente. Geen leugenaar zal (blijven) bestaan in de Gemeente Gods! “De mond van de leugenaars zal gestopt worden!”
David profeteerde in Psalm 101 vers 7:

  • “Wie bedrog pleegt, zal binnen mijn huis niet verblijven. Wie leugens spreekt, zal voor mijn ogen geen stand houden.”

Ik heb dat gezien in de arbeid des Heren. En wij zullen het, meer en meer, zien in deze laatste dagen, als God dichterbij Zijn Kerk en Zijn Gemeente komt. Wij zullen ons afvragen: “Hoe is het mogelijk? Zij spreken in tongen, zij profeteren en toch is hun leven nog zo…!!” Maar als wij dichterbij de (weder)komst van de Here komen, zal de Heilige Geest het openbaren. Het is al geprofeteerd en geschreven in Gods Woord, dat in deze laatste dagen God Zijn Geest zal uitstorten en Hij zal terugkomen in al Zijn heerlijkheid. In Efeze 3:19c lezen wij dat de volheid van God zal IN ons zijn! U moet weten wat dat betekent: De volheid Gods! God zal een volk hebben in deze laatste dagen waarin Hij werkelijk in volheid woont. In deze dagen van duisternis en donkerheid zal God een volk hebben dat Zijns gelijke nooit heeft gekend. God heeft een volk gehad. Toen Israël in het centrum van Gods wil wandelde, toen Israël God gehoorzaam was en God een Koning voor haar was. Daar was niets wat tegen hen op kon. Daar was geen natie, niets dat hen tegen kon staan, zolang de Ark van het Verbond in hun midden was. De Rode Zee spleet doormidden, de Jordaan werd gestopt. De muren van Jericho braken af. Waar anders is er een volk geweest, dat tot de zon had kunnen zeggen: “Zon, sta stil” (!) en hij stond stil?!

  • “Toen sprak Jozua tot de HEERE op de dag dat de HEERE de Amorieten aan de Israëlieten overgaf, en hij zei voor de ogen van Israël: Zon, sta stil in Gibeon, en maan, in het dal van Ajalon! En de zon stond stil en de maan bleef staan, totdat het volk zich aan zijn vijanden had gewroken De zon stond stil in het midden van de hemel en haastte zich niet om onder te gaan, ongeveer een volle dag.” (Jozua 10:12-13)

Maar God zal in deze laatste dagen een nog krachtiger en machtiger volk hebben. Waarom? God Zal IN hen zijn! De volheid van God zal de Gemeente Gods vervullen, zodat geen leugenaar zal kunnen (blijven) bestaan en (ver)blijven in het Huis van de Levende God.

.

KLIK HIER als u deze studie verder wilt lezen (in smartphone-formaat).

Rev. A. Wasell
Digitaal uitgewerkt door A. Klein

*********************************************************************************

[1] Zie eventueel onze GRATIS studie De antichrist – Hoe herkennen wij hem?. (noot AK)
[2] Alle Bijbelteksten zijn door mij vermeld in de Herziene Statenvertaling / HSV, tenzij anders vermeld. (noot AK)

.

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Bijbelstudie, De antichrist(elijke tijd), de Heilige Geest, Eindtijdstudie, Gehoorzaamheid aan God, Heiligmaking, overwinnaars, Volmaaktheid in Christus, Woord en Geest en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie